Zorg: 

We werken samen met Stichting Jeugdformaat waarbij kinderen geplaats worden vanuit de jeugdzorg. 

Sommige kinderen worden geplaatst door een aanmelder zoals de gemeente of een jeugdbeschermer. 

Andere kinderen komen vrijwillig wonen in het gezinshuis, waarbij de ouders het gezag hebben en zij ook de toestemming geven. 

Ten alle tijden is het belangrijk dat de ouder/ verzorger (emotionele) toestemming geeft aan het kind om bij ons te komen wonen. 

Dit maakt het voor een kind makkelijker om te mogen en kunnen landen in het gezinshuis. 

 

Bemiddeling en Matching: 

Stichting Jeugdformaat vindt het belangrijk dat een kind gematcht wordt met een gezinshuis. Het is belangrijk dat het kind past in het gezinshuis, maar dat het gezinshuis ook past bij het kind. Daarom maakt het kind een profiel samen met ouders of hulpverleners om hem/haar heen, maar ook het gezinshuis maakt een profiel. Bemiddeling en Matching kijkt of er een match is tussen het kind en het gezinshuis. Dan volgt er een ouder tot ouder gesprek, waarbij Biologische ouders en gezinshuisouders elkaar leren kennen. Daarna is het contact met het kind en wordt er een wenperiode afgesproken. 

 

Langdurig / kortdurend: 

Als een kind geplaatst wordt in het gezinshuis wordt er na de wen periode gekeken naar het perspectief. Soms is dit vooraf al bekend en weten zowel het kind, ouders en/of de gezinshuisouders of het om een langdurige of kortdurende plaatsing gaat. Ten alle tijden is het uitgangspunt dat kinderen bij biologische familie of netwerk wonen, maar in sommige gevallen is dit niet mogelijk en is een gezinshuis de plek die hun thuis wordt. 

 

Kwaliteit waarborgen: 

We werken samen met Gezinshuis.com waarbij duidelijk beschreven staat aan welke eisen een gezinshuis diend te voldoen. Gezinshuis.com stimuleert gezinshuisouders om hun kennis op te halen doormiddel van cursussen die zij aanbieden, regionale bijeenkomsten, coachingen en het realiseren van een mentor gezinshuisouder die de eerste jaren als ondersteuning helpend kan zijn. 

 

Gezinshuizen worden verwacht om een keurmerk te behalen en zich aan de eissen van het keurmerk te houden. 

Hierom wordt er ieder jaar gekeken naar hoe het keurmerk ervoor staat en of het gezinshuis hier alles voor op orde heeft. 

Deze controlle zorgt ervoor dat het gezinshuis werkt zoals er bepaald is en dat ieder gezinshuis zich aan die richtlijn houdt. 

 

Vanuit de zorgaanbieder hebben wij een ambulante medewerker en een gedragswetenschapper aangesloten bij het gezinshuis. 

Met hen samen zijn wij het Kernteam, in dit Kernteam bespreken wij de kinderen in het gezinshuis en kijken wij hoe wij het beste hun kunnen ondersteunen en begeleiden. 

 

Leefklimaat onderzoek 

Naast dat onze kinderen/ jongeren gebruik kunnen maken van een vertrouwenspersoon van het Jeugdstem en onze gedragswetenschapper, wordt jaarlijks ook door gezinshuis.com onderzocht hoe de jongeren het ervaren om in ons gezinshuis te wonen. Dit resulteert in een 'Leefklimaat onderzoek'.

Dat onderzoek wordt anoniem ingevuld door de jongeren en de uitslag bespreken we aan de eettafel. 

 

Klachtenafhandeling: 

Mocht een kind of een ouder een klacht hebben over de zorg die wij leveren, dan vragen wij altijd eerst het gesprek met ons aan te gaan of onze gedragswetenschapper. 

Als het gesprek niet naar wens verloopt kan er een klachtenformulier worden ingevuld op de site van Stichting Jeugdformaat (zie hiervoor de link pagina) Als een ouder beide niet aandurft of dit niet naar wens vindt verlopen, kan er ook nog contact worden opgenomen met Jeugdstem of met de Ombudsman.